Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stabileşte relaţii de bună înţelegere.
Primele cluburi Rotary au fost înființate cu zeci de ani în urmă (1905– Evaston-Chicago, Illinois, USA), urmărind același scop, de a servi comunitatea, deci a fi la dispoziția semenilor.
Numele Rotary derivă din practica de început a rotaţiei locaţiei întâlnirilor, între sediile membrilor clubului.
Organizarea cluburilor Rotary este una simplistă. Clubul este condus de un președinte care își păstrează poziția timp de un an. Membrii sunt aleși pe criteriul profesionalismului, al calității morale în viață sociala, de familie și afaceri. Rotary are 1,2 milioane de membri, organizati in peste 36.000 de cluburi, raspandite in aproape toate tarile lumii
Primul club Rotary din România a apărut la București în 1929, fiind urmat imediat de alte două Cluburi în Cluj Napoca și Timișoara. În anul 1936 în România existau 9 Clubury Rotary și se creează Districtul 84. Deși efectul activitătii și acțiunilor Cluburilor Rotary se făceau simțite pe întreg teritoriul țării, acestea au fost interzise în perioada regimului autoritar.
Cluburile Rotary se reînființează în anul 1992 cu clubul din București, urmând apoi reînființarea cluburilor din celelalte mari orașe. În prezent Districtul 2241 România și Republica Moldova numără 149 de cluburi și peste 3700 de membri.
Fundația Rotary Internațional oferă oportunitățile de a crea parteneriate internaționale în scopul ajutarii oamenilor cu nevoi din lumea întreagă. Fundația Rotary Internațional este o organizație non-profit care prin contribuțiile voluntare ale membrilor săi dar și a celor care împărtășesc aceeași viziune despre o lume mai bună, coordonează programe umanitare internaționale și schimburi culturale și educaționale.
“Împreună, vedem o lume în care oamenii se reunesc și iau măsuri pentru a crea schimbări de durată – pe tot globul, în comunitățile noastre și în noi înșine.”
Clubul Rotary Alba Iulia, Romania, a fost înființat în mai 1995 și numără peste 55 de membri aleși din diferite domenii de activitate, după criteriile promovate de Cluburile Rotary.
Membrii Clubului Rotary Alba Iulia își unesc forțele pentru a promova și derula diferite proiecte în plan social, pentru întreagă comunitatea, nu doar la nivelul Municipiului Alba Iulia ci pe întreg teritoriul județului Alba.
Proiectele pe care le sprijinim evoluează continuu, pe baza interesului membrilor noștri. Fiecare proiect începe ca o idee care vine de la unul dintre membrii noștri.
Locul de întâlnire al Rotary Club Alba Iulia este la Vila Preciosa, în fiecare joi la ora 20.00.
Rotary. Oameni deosebiti care fac lucruri extraordinare și se distrează în timp ce o fac!
Rotary are la baza 5 valori fundamentale care ghideaza intreaga activitate.
Prin prietenie, construim relații de durată care promovează o înțelegere globală mai bună.
Cu integritate, onorăm angajamentele și ne menținem standardele etice.
Diversitatea noastră ne permite să punem laolaltă perspective diferite și să abordăm problemele din mai multe puncte de vedere.
Dezvoltarea viitoarei generații de lideri care să promoveze importanța educației și să învețe valoarea voluntariatului pentru comunitate.
A fi în Rotary înseamnă să dedici o parte din timpul alocat carierei, afacerii și/sau familiei pentru a-l pune în serviciul comunității. Astfel:
În plus față de întâlnirile noastre regulate și proiectele de servicii în desfășurare, membrii se distrează împreună în moduri diferite, inclusiv cine, evenimente culturale, excursii de schi. Dar lucrurile nu se opreșc aici. Toți rotarienii din întreaga lume împărtășesc o legătură de bază de respect și prietenie.
Conform principiului rotației (Rotary), în fiecare an rotarian alegem o nouă echipă de conducere (anul rotarian începe cu data de 1 iulie și se încheie în data de 30 iunie a anului următor), asigurând astfel o conducere democratică, bazată pe regula non-privilegiatului.
Rotary este locul în care vecinii, prietenii sunt cei care găsesc soluții la probleme, împărtășesc idei, se alătură altor lideri și iau măsuri pentru a crea schimbări de durată.
“A servi mai presus de sine însusi”